Fractory https://fractory.com/fi/ The Partner for Online Manufacturing Thu, 24 Aug 2023 11:27:37 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://fractory.com/wp-content/uploads/2018/10/cropped-fractory-logo-11-32x32.png Fractory https://fractory.com/fi/ 32 32 CNC-jyrsintätoiminnot https://fractory.com/fi/cnc-jyrsintatoiminnot/ https://fractory.com/fi/cnc-jyrsintatoiminnot/#respond Tue, 13 Sep 2022 07:34:51 +0000 https://fractory.com/?p=18620 CNC-jyrsintä on yksi yleisimmistä valmisteluprosesseista, kun tuotetaan monimutkaisia kappaleita. Miksi prosessi soveltuu monimutkaisille kappaleille? Aina, kun muilla valmistusmenetelmillä, kuten laser- ja plasmaleikkaus, on mahdollista päästä samoihin tuloksiin, on halvempaa käyttää […]

The post CNC-jyrsintätoiminnot appeared first on Fractory.

]]>
CNC-jyrsintä on yksi yleisimmistä valmisteluprosesseista, kun tuotetaan monimutkaisia kappaleita. Miksi prosessi soveltuu monimutkaisille kappaleille? Aina, kun muilla valmistusmenetelmillä, kuten laser- ja plasmaleikkaus, on mahdollista päästä samoihin tuloksiin, on halvempaa käyttää niitä. Mutta nämä menetelmät eivät pysty läheskään tuloksiin, jotka saavutetaan CNC-jyrsinnällä.

CNC-jyrsintä on materiaalia poistava valmistusprosessi, joka käyttää tietokoneiden numeerisia ohjausjärjestelmiä prosessin automatisointiin.

Jyrsintätoiminnot

Jyrsintä soveltuu moniin erilaisiin tarkoituksiin, mukaan lukien kierteitys, viisteitys, pisteitys, jne. Tämä mahdollistaa hyvinkin monimutkaisten osien valmistuksen yhdellä CNC-jyrsintäkeskuksella kadehdittavalla tarkkuudella. CNC-koneistuksen toleranssit ovat noin +/- 0,1 mm.

Edellä mainittujen monimutkaisten osien toteuttaminen vaativat useita erilaisia jyrsintätoimintoja:

  • Pintajyrsintä
  • Tasojyrsintä
  • Kulmajyrsintä
  • Muotojyrsintä
  • Profiilijyrsintä
  • Hammastusjyrsintä, jne.

Lieriöjyrsintä

Pintajyrsintä
Pintajyrsintä

Lieriöjyrsintää tunnetaan yleisesti myös pintajyrsintänä. Prosessissa käytetään vaakajyrsintä, jonka leikkuutyökalun pyörimisakseli on samansuuntainen leikkuupinnan kanssa.

Pintajyrsinnässä voidaan käyttää leveitä tai kapeita jyrsimiä, riippuen tarvittavasta lopputuloksesta. Leveällä jyrsimellä tapahtuu materiaalin poisto nopeasti, mutta sen haittapuolia ovat matala leikkuunopeus, nopea syöttö ja leikkurin hammasten karheus. On selvä, että tällainen pintaviimeistely ei välttämättä vastaa haluttua tasoa.

Sen takia tulisi toisena askeleena käyttää hienohampaisempaa jyrsintää. Vaikka sen leikkausnopeus on suurempi, syöttönopeus matalampi ja materiaalin poisto aikayksikköä kohti hitaampaa, on lopputulos tarkempi. Taloudellisesta näkökulmasta on järkevää käyttää näitä kahta yhdistettynä.

Tasojyrsintä

Tasojyrsintä
Tasojyrsintä

Tasojyrsinnässä käytetään leikkaustyökalua, jossa hampaat ovat sivuilla ja päässä. Työkalun akseli on kohtisuorassa koneistettavaa osaa nähden.

Tasojyrsintä tehdään usein pintajyrsinnän jälkeen, koska sillä voi tuottaa monimutkaisempia muotoja ja se jättää nätin jäljen. Pääosa leikkauksesta suoritetaan sivuilla olevilla hampailla, päädyn hampaat huolehtivat pinnan viimeistelystä.

Kulmajyrsintä

Kulmajyrsintä
Kulmajyrsintä

Kulmajyrsinnällä voidaan valmistaa viisteitä, uria, jne. Näiden tekemiseen on useampia mahdollisuuksia.
Tavallisessa 3-akselisessa jyrsimessä on järkevintä käyttää erilaisia leikkuuteriä. Esimerkiksi lohenpyrstöjyrsimiä kulmaurien valmistamiseksi tai jyrsintä, jossa on kartiomainen leikkauspää viistoja varten. Pane merkille, että nämä kaksi ovat periaatteessa toistensa vastakohtia.
Leikkurin akseli voi olla kohtisuorassa tai linjassa pinnan kanssa.

Muotojyrsintä

Muotojyrsintä
Muotojyrsintä

Muotojyrsintä edellyttää monimutkaisempien muotojen valmistukseen erikoistyökaluja. Kuperien ja koverien jyrsimet ovat esimerkkejä työkaluista, joita muotojyrsinnässä käytetään.

Muotojyrsintä antaa mahdollisuuden valmistaa näitä muotoja yhdellä ainoalla leikkauksella. Muotojyrsinnällä voidaan valmistaa pyöreitä syvennyksiä, pyöreitä reunoja jne. Oikean tuloksen saavuttamiseksi on työkaluilla oltava oikeat parametrit.

Joukkojyrsintä on muotojyrsintä, jossa voidaan valmistaa kuvioita käyttämällä useita jyrsimiä kerralla.

Profiilijyrsintä

Profiilijyrsintä
Profiilijyrsintä

Yleinen jyrsintämenetelmä kuperien ja koverien osien tuottamiseksi. Prosessi sisältää 3 vaihetta – rouhinta, väliviimeistely ja viimeistely.

Rouhintaan ja suurimman osan materiaalin poistamiseen käytetään pyöreäteräisiä jyrsimiä. Kuulakärkiterälliset jyrsimet soveltuvat erinomaisesti väliviimeistelyyn ja viimeistelyyn.

Tässä tapauksessa on CNC-jyrsinnästä todellaan paljon hyötyä, sillä 4- ja 5-akselinen työstö nopeuttaa huomattavasti operaatioita ja parantaa laatua.

Hammastusjyrsintä

Hammastusjyrsintä
Hammastusjyrsintä

Pidä paikkansa, että jyrsintää voidaan käyttää myös erilaisten hammasmuotojen työstämiseen. Hammasmuotojen työstö koostuu kahdesta vaiheesta.
Ensin hammastuksen valmistus. Materiaalin pehmeys mahdollistaa osan valmistuksen helpommin ja samalla saavutetaan suuria toleransseja. Sen jälkeen hammastus lämpökäsitellään pinnan kovettamiseksi. Lopputulos saadaan CNC-sorvauksella.

Käytä 3D-tiedostojasi saadaksesi hintatarjouksen sekunneissa

  • icon Hinnoittelu muutamassa sekunnissa
  • icon Lyhyt toimitusaika
  • icon Fractory hoitaa kuljetuksen
Hinnoitteluun

Sopivat materiaalit

CNC-jyrsintää voidaan käyttää useille eri materiaaleille. Valinta riippuu tietysti tarpeista.

CNC-jyrsintään sopivat metallit:

  • Niukkahiilinen teräs
  • Ruostumaton teräs
  • Työkaluteräs
  • Alumiini
  • Messinki

Jyrsintään sopivat muovit:

  • ABS
  • Nylon
  • Polykarbonaatti
  • POM
  • PTFE
  • HDPE
  • PEEK

Kun olet tehnyt valintasi, on aika valita työhön luotettava valmistusurakoitsija. Jos haet kumppania, joka auttaisi sinua jyrsinnässä, ota yhteyttä myynti-insinööreihimme.

The post CNC-jyrsintätoiminnot appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/cnc-jyrsintatoiminnot/feed/ 0
CNC-sorvausparametrit ja operaatiot https://fractory.com/fi/cnc-sorvausparametrit-ja-operaatiot/ https://fractory.com/fi/cnc-sorvausparametrit-ja-operaatiot/#respond Mon, 22 Aug 2022 13:33:01 +0000 https://fractory.com/?p=18618 Sorvaus on lastuava työstöprosessi, jossa leikkaustyökalulla poistetaan materiaalia sylinterimäisten osien valmistamiseksi. Työkalu liikkuu työstettävän osan akselia pitkin osan pyöriessä kierteisellä työstöradalla. Koneenrakennuksessa ei pääse yli eikä ympäri akseleista, joilla siirretään tehoa […]

The post CNC-sorvausparametrit ja operaatiot appeared first on Fractory.

]]>
Sorvaus on lastuava työstöprosessi, jossa leikkaustyökalulla poistetaan materiaalia sylinterimäisten osien valmistamiseksi. Työkalu liikkuu työstettävän osan akselia pitkin osan pyöriessä kierteisellä työstöradalla.

Koneenrakennuksessa ei pääse yli eikä ympäri akseleista, joilla siirretään tehoa moottorista liikkuviin osiin. Akselien valmistukseen tarvitaan tietenkin sorvausta. CNC-sorvausta ja porausta käytetään eri teollisuudenaloilla laajasti akselisymmetristen osien valmistuksessa.

CNC on tietokoneohjattu numeerinen ohjaus, mikä tarkoittaa, että konetta hallitaan tietokoneistetuilla järjestelmillä. Koneeseen syötetään digitaalinen koodi. Koodi ohjaa kaikkia työkalun liikkeitä, pyörimisnopeutta sekä muita tukitoimintoja, kuten jäähdytysnesteen käyttöä.

Sorvausparametrit

CNC-sorvauksen parametrit riippuvat monesta asiasta. Huomioon on otettava osan ja työkalun materiaali, työkalun koko, viimeistelyvaatimukset, yms.

CNC-sorvauksen pääparametrejä ovat:

  • Karan nopeus – yksikkönä on kierrosten lukumäärä minuutissa (rpm) ja se näyttää karan pyörimisnopeuden (N), ja siten myös työkappaleen pyörimisnopeuden. Karan pyörimisnopeus on suorassa korrelaatiossa leikkausnopeuden kanssa ja riippuu myös halkaisijasta. Jos osan halkaisija muuttuu merkittävästi, tulee sen takia tasaisen leikkausnopeuden ylläpitämiseksi karan nopeuden vaihdella.
  • Työkappaleen halkaisija – Kuten mainittu, osan halkaisija vaikuttaa merkittävästi leikkausnopeuteen. Symboli on D, yksikkö on mm.
  • Leikkausnopeus – Leikkausnopeuden laskentakaava on V=πDN/1000. Se näyttää työkappaleen suhteellisen nopeuden leikkuutyökaluun nähden.
  • Syöttönopeus – Yksikkö on mm/rev ja symboli s. Syöttö ilmaisee etäisyyden, jonka leikkaustyökalu liikkuu työkappaleen yhtä kierrosta kohden. Etäisyys mitataan aksiaalisesti.
  • Aksiaalinen leikkaussyvyys – leikkauksen syvyys akselin suuntaan. Se on pintakäsittelyssä ensisijainen parametri. Suurempi syöttönopeus lisää painetta leikkuutyökaluun ja lyhentää sen käyttöikää.
  • Radiaalinen leikkaussyvyys – Aksiaalisen leikkauksen vastakohta, joka näyttää leikkaussyvyyden kohtisuorassa akseliin nähden. Taaskin, pienemmät syöttönopeudet auttavat pidentämään työkalujen käyttöikää ja varmistamaan paremman viimeistelyn.

Erilaiset operaatiot

CNC-sorvaus soveltuu monenlaisiin toimintoihin. Olemme jo maininneet osan niistä, mutta katsotaanpa nyt tarkemmin, mihin sorvit pystyvät.

Sorvaustoiminnot
Sorvaustoiminnot

Sorvaus

Kaikkein yleisin toiminto. Kärkisorvin leikkuuterä liikkuu työkappaleen akselia pitkin, poistaen materiaalin kappaleen pinnalta. Sorvaamalla voi tuottaa erilaisia ​​muotoja, kuten askelmia, kartiomaisia osia, jne. Yleensä lopputuloksen saavuttamiseksi tarvitaan muutama läpiajo.

Sorvauksella saavutettavan suuren tarkkuuden vuoksi toleranssit ja sovitteet valitaan yleensä ISO-toleranssien reikäjärjestelmällä. Tiukkojen sisäpuolisten toleranssien saavuttaminen on CNC-sorvauksella mahdollista toisin kuin pelkästään poraamalla.

Tasaaminen

Tasaaminen poistaa materiaalia työkappaleen päästä. Tavoitteena on yleensä toivotun pinnanlaadun saavuttaminen. Koska leikkaussyvyyden ei tarvitse olla kovin suuri, se voidaan suorittaa yhdellä ajolla. Työkalun liike on kohtisuorassa pyörivää akselia nähden.

Pistosorvaus

Kuten tasaamisenkin tapauksessa, työkalu liikkuu kohtisuorasti pyörivää akselia nähden. Mutta työkappaleen pään leikkaamisen sijaan suoritetaan pistosorvaus työkappaleen kylkeen. Jos leikkauksen leveys on sama kuin työkalun leveys, suorittaa kärkisorvi leikkauksen yhdellä ajolla. Muussa tapauksessa tarvitaan useita leikkauksia.

Irrotus

Irrottaminen tunnetaan myös katkaisuna/ pois leikkaamisena. Jälkimmäinen termi kuvaa tätä sorvaustekniikka aika tarkkaan. Menetelmä näyttää urituksen kaltaiselta, mutta leikkaustyökalu leikkaa osan akseliin syvyydelle. Tämä tarkoittaa, että osasta katkaistaan palanen.

Käytä 3D-tiedostojasi saadaksesi hintatarjouksen sekunneissa

  • icon Hinnoittelu muutamassa sekunnissa
  • icon Lyhyt toimitusaika
  • icon Fractory hoitaa kuljetuksen
Hinnoitteluun

Kierteensorvaus

Kierteensorvausta käytetään kierteiden leikkaamiseen osan sisä- tai ulkopinnalle. Kierteen ominaisuudet säädetään ja lopputuloksen saavuttaminen vaatii useita läpimenoja.

Poraus

Luettelon ensimmäinen sisäpuolinen operaatio. Kun puhutaan perinteisestä sorvauksesta, tarkoittaa poraus poraamista työkappaleen päästä aina akselille asti. Koska osa pyörii, työkalu voi pysyä paikoillaan. Uudemmat CNC-sorvikeskukset voivat käyttää pyöriviä työkaluja kohtisuorien reikien tekemiseen osan kyljille tai muualle.

Sisäsorvaus

Sisäsorvaus tarkoittaa kaikkien samojen toimintojen suorittamista kuin ulkosorvauksessa, mutta osan sisäpinnalla. Sisäsorvaus edellyttää ensin porausta, jolla tehdään työkappaleeseen työkalulle tilaa. Porauksen jälkeen voidaan laajentaa reikää sisäsorvausterällä ja sorvata siihen viisteitä, askelmia, jne.

Kalvinta

Kalvinta on koneistusprosessi, jolla olemassa olevaa reikää viimeistellään ja laajennetaan monileikkuisella uritetulla työkalulla. Tuloksena on erittäin hyvä pinnanlaatu ja tarkkamittainen reikä. Työprosessi on saman tyyppinen kuin poraus, mutta vaatii alkureiän joka on halkaisijaltaan lähellä lopullista mittaa.

Kierteitys

Kuten kalvintaankin, tarvitaan myös kierteitykseen ennalta porattu reikä. Sisäkierteet työstetään olemassa olevaan reikään työnnettävällä tapilla. Reiälle esitettävät vaatimukset riippuvat kierteen koosta – sen on oltava aika lailla sama, kuin sisäkierteen hampaiden kärki.

Sorvaukseen sopivia materiaaleja

Edellä esitetyn sorvityyppien kuvauksen lisäksi on sorvin valinnassa otettava huomioon myös työstettävä materiaali. Puulle, metallille sekä lasille tarvitaan eri sorveja, koska materiaaleilla on eri ominaisuudet ja niiden työstöön tarvitaan erilaisia leikkausnopeuksia.

Mitä tulee materiaalin profiiliin, niin sopivia ovat mitä erilaisemmat muodot, kuten neliömäinen, pyöreä, kuusikulmainen jne. Jos profiili on jotakin muuta kuin pyöreää, on kätevää, jos loppuosa ei ole joka paikassa pyöreä.

Sorvaukseen sopivia materiaaleja ovat:

  • Metalli
  • Puu
  • Lasi
  • Muovi
  • Vaha, jne.

Fractoryssa me tarjoamme metallin sorvausta.

Päätteeksi

Sorvaus on yksi valmistusteollisuuden tukipilareita. Sorvaus on paras valmistusmenetelmää, kun tarvitaan tarkkoja asymmetrisiä osia. Joustavuus ja tuotantokapasiteetti mahdollistavat suurten erien valmistuksen lähes identtisillä lopputuloksilla.

Nykyään suuret CNC-koneistuskeskukset tarjoavat sekä CNC-jyrsintää että sorvausta. Jyrsintäkoneet lisäävät ominaisuuksia, jotka tekevät niistä todella tehokkaita monimutkaisten osien luomiseen.

The post CNC-sorvausparametrit ja operaatiot appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/cnc-sorvausparametrit-ja-operaatiot/feed/ 0
Oikean materiaalin valitseminen projektillesi https://fractory.com/fi/oikean-materiaalin-valitseminen-projektillesi/ https://fractory.com/fi/oikean-materiaalin-valitseminen-projektillesi/#respond Mon, 10 May 2021 08:27:22 +0000 https://fractory.com/?p=9983 Suurivolyyminen metallin valmistusprosessi edellyttää tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Budjetin, toivotun paksuuden ja lopputuotteelle asetettujen odotusten perusteella valitsemasi materiaalit saattavat kuitenkin tuottaa erilaisia tuloksia. Jos pohdit, miten valita tarpeisiisi sopivin materiaali, tutustu […]

The post Oikean materiaalin valitseminen projektillesi appeared first on Fractory.

]]>
Suurivolyyminen metallin valmistusprosessi edellyttää tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Budjetin, toivotun paksuuden ja lopputuotteelle asetettujen odotusten perusteella valitsemasi materiaalit saattavat kuitenkin tuottaa erilaisia tuloksia. Jos pohdit, miten valita tarpeisiisi sopivin materiaali, tutustu ensin yleisiin vaihtoehtoihin, jotka saattavat sopia tarkoituksiisi.

Suurivolyymiseen tuotantoon käytettävät materiaalit

Kaikilla metalleilla on erilainen lujuus, kovuus ja korroosionkestävyys. Suurivolyymiset metallivalmistusyritykset käyttävät yleensä seuraavia materiaaleja täyttääkseen toivomuksesi työkalujen, laitteiden, rakenteiden jne. suhteen:

Teräs

Teräkset ovat rakennusalalla laajasti käytössä niiden poikkeuksellisen kestävyyden ansiosta. Valmistajat suosittelevat teräksen käyttöä silloin, kun budjetti on tiukka, mutta hitsaukseen tarvitaan monipuolisuutta.

Teräksellä on erinomainen lujuuspainosuhde ja se on riittävän hyvin muokattava käytännössä mihin tahansa muotoon. Olipa kysymys tukipalkeista tai aseista – teräksellä on pysyvä paikkansa metallivalmistusmaailmassa.

Ruostumaton teräs

Suurivolyymiseen valmistukseen käytetään usein ruostumatonta terästä sen korroosionesto-ominaisuuksiensa ansiosta. Ruostumattomasta teräksestä tuotteet ovat kiiltäviä ja helppoja puhdistaa – metallia l on laajalti käytössä kaikkialla keittiövälineistä aina lääketieteellisiin instrumentteihin saakka.

Alumiini

Alumiini on kustannusystävällinen materiaali, jota voidaan leikata ja CNC-työstää ainutlaatuisiin muotoihin. Valmistajat käyttävät alumiinia, koska se taipuu nopeasti asiakkaan ohjeita vastaavaksi ja levyt pysyvät vahvoina myös pakkaslukemissa. Projektipäällikkö voisi harkita alumiinin käyttöä jäähdytystuotteisiin ja lentokoneiden osiin.

Kupari

Kuparilla on tärkeä rooli sopimusvalmistuksessa sähköjohtavuutensa ja viehättävän lopputuloksen ansiosta. Suurivolyymisiä töitä tekevät metalliverstaat käyttävät mielellään kuparia sen muokattavuutensa ja ruosteenkestävyytensä vuoksi. Kupari sopii yrityksille hyvin kylpyhuonekalusteiden, veneilyvarusteiden, teollisuusalustojen ja muun sellaisen valmisteluun.

Messinki

Messinki on kuparia halvempaa ja sopii hyvin käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa. Messingillä on hyvä sähköresistanssi, joka tekee siitä ihanteellisen materiaalin autojen osille ja laitteistoille, jotka saattavat altistua kitkalle tai kipinöille.

Miksi on materiaalivalinta metallityön kannalta tärkeää

Yrittäjien tulee metallityön materiaalivalintaa harkitessa lähteä tuotteen hinnasta, ulkonäöstä ja suorituskyvystä. Parasta olisi valita metalli, joka sopii budjettiin ja lopputuotteen käyttötarkoitukseen.

Fractoryn-kaltainen suurivolyyminen metalliyritys auttaa seinua valitsemaan parhaan vaihtoehdon kuultuaan ensin enemmän näkemyksestäsi, jotta jokaisesta tuotteesta tulisi turvallinen tosielämän olosuhteissa.

Materiaalin ominaisuudet

Oikean metallin valinta valmistusta varten edellyttää materiaalin erilaisten fysikaalisten ominaisuuksien arviointia. Haluat varmasti käyttää levymetallia, josta saa sovellutuksiisi sopivia kestäviä tuotteita silmää miellyttävällä viimeistelyllä. Ammattimaiset valmistajat käyttävät seuraavia kriteerejä auttaakseen sinua tekemään lopullisen päätöksen tuotannon valmistamisesta:

  • Metallin lujuus: Se on tärkeimpiä tekijöitä jännityksen, paineen ja staattisen kuormituksen kannalta.
  • Korroosionkestävyys: Valmistajien on tiedettävä, onko tuotteesi tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön.
  • Paino: Tulevatko käyttäjät mahdollisesti tuotettasi siirtämään?
  • Viimeistelyvaihtoehdot: Haluaako tilaaja kenties maalatun tai jauhemaalatun metallipinnan?
  • Muokattavuus: Harkitse tuotteesi lopullista muotoa. Onko tarpeen taivuttaa levyjä tai liittää toisiinsa?

Valmistusmenetelmän valinta

Valitsemasi materiaali vaikuttaa niin ikään siihen, millaiset ovat vaihtoehtosi tarvitsemasi kappaleiden varsinaiseen valmistukseen. Suurin osa metallilevyistä esimerkiksi soveltuu erinomaisesti yksinkertaiseen laserleikkaukseen.

Samaan aikaan taivutus edellyttää sellaista materiaalia, joka ei halkeilee käsittelyn aikana. Joten on väliä, millaisen alumiinilaadun tai erikoisteräksen kuten Hardox ja Strenx valitset. Se on varsinkin tärkeää silloin, kun käytetään paksumpaa levyä.

Materiaalin paksuus sanelee tietysti myös leikkausmenetelmän. Laserleikkaus sopii useampien materiaalien leikkaukseen jopa 25 mm paksuuteen asti, mutta kun tarvitaan leikata paksumpia materiaaleja, ratkaisevat ongelman plasmaleikkaus, polttoleikkaus tai vesileikkaus.

The post Oikean materiaalin valitseminen projektillesi appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/oikean-materiaalin-valitseminen-projektillesi/feed/ 0
Yleiset metallityömenetelmät https://fractory.com/fi/yleiset-metallityomenetelmat/ https://fractory.com/fi/yleiset-metallityomenetelmat/#respond Mon, 22 Feb 2021 09:36:37 +0000 https://fractory.com/?p=9291 Metallikappaleiden valmistukseen käytetään useita erilaisia metallityömenetelmiä. Työprosessin valinta riippuu sekä vaaditusta lopputuloksesta että metallilajista, sen muodosta, jne. Metallitöiden luettelo on erittäin pitkä, koska se sisältää erilaisia pintakäsittelytoimintoja, työstö- ja, leikkausmenetelmiä, […]

The post Yleiset metallityömenetelmät appeared first on Fractory.

]]>
Metallikappaleiden valmistukseen käytetään useita erilaisia metallityömenetelmiä. Työprosessin valinta riippuu sekä vaaditusta lopputuloksesta että metallilajista, sen muodosta, jne.

Metallitöiden luettelo on erittäin pitkä, koska se sisältää erilaisia pintakäsittelytoimintoja, työstö- ja, leikkausmenetelmiä, jne. Voidaan silti sanoa, että on joitakin suositeltavia menetelmiä, joita käytetään muita huomattavasti enemmän (CNC-koneistus, laserleikkaus, jne).

Metallityöt

Tässä esittelen muutamia yleisimpiä menetelmiä, joiden avulla syntyy yksinkertaisesta työkappaleesta toivottu lopputulos.

Laserleikkaus

Metallin laserleikkaus

Metallin laserleikkaus on tänään ylivoimaisesti suosituin leikkausmenetelmä. Syynä ovat sen monipuolisuus, tarkkuus, hinta, nopeus, jne.

Tämä leikkausmenetelmä perustuu laserin ominaisuuteen sulattaa kaikenlaisia metalleja, mukaan lukien niukkahiilinen teräs, ruostumaton teräs, jne. Koska lasersäde on leikkauksen suorittamiseksi nopeasti riittävän kapea ja kuuma, on tuloksena myös nätti ja puhdas leikkausrailo.

Upea lopputulos, johon ei tarvita minkäänlaista ylimääräistä käsittelyä, tekee laserleikkauksesta varteenotettavan ja kustannustehokkaan vaihtoehdon metallin leikkaamiseen.

Muut termiset leikkausmenetelmät

Myös poltto- ja plasmaleikkauksella on kummallakin paikkansa. Suurin etu piilee siinä, että kummallakin menetelmällä saa leikata todellaan paksuja materiaaleja. Polttoleikkaus soveltuu enintään 150 mm paksuisten levyjen leikkaamiseen.

Plasmaleikkaus on askel laser- ja polttoleikkauksen välillä. Laserien kehitys kaventaa kuitenkin jatkuvasti laser- ja plasmaleikkauksen välistä kuilua ja syö jälkimmäisen markkinaosuutta.

Vesileikkaus

Vesileikkaus on toinen tapa todella paksun metallilevyn leikkaamiseen, mutta ilman lämmön käyttöä. Vesileikkauksessa leikataan metallia korkeapaineisella vesisuihkulla, johon on lisätty jonkin verran hiomahiukkasia.

Tämä varmistaa, ettei synny lämpövaikutusaluetta. Lämpövaikutusalue muuttaa metallin rakennetta ja se tekee kappaleen luotettavuuden määrittämisen vaikeaksi. Vesileikkaus sulkee pois tämän epävarmuuden ja siihen liittyvän vaaran.

Stanssaus

Vielä yksi tapa metallin mekaaniseen leikkaukseen. Stanssaus soveltuu vain yksinkertaisiin suoriin leikkauksiin, mutta on erittäin tehokas.
Sopii kaikille metallilajille, koska puuttuvat kemialliset reaktiot, toisin kuin termisissä leikkauksissa.

Metallin muokkaus

Saatavilla on laaja valikoima menetelmiä metallin, varsinkin metallilevyjen muokkaukseen. Kaiken yleisin niistä on tietenkin särmäys. Menetelmää voidaan käyttää myös paksuihin levyihin, riippuen särmäyspuristimen tehosta.

Metallilevyjä voidaan käsitellä myös monella muulla tavalla. Esimerkiksi syväveto, hydromuovaus, painomuovaus, jne.

Jyrsintä

Jyrsintä

CNC-jyrsinnässä käytetään pyörivää leikkuuterää, joka irrottaa vähitellen kappaleesta metallilastuja. Jyrsintä on metallintyöstömenetelmä, joka soveltuu paksuimpiin levyihin ja erilaisiin profiileihin, ei niin ikään ohutlevyihin.

Sorvaus

CNC-sorvausta käytetään kuten jyrsintääkin metalliharkkoihin. Ero on siinä, että sorvauksessa pyörii työkappale eikä leikkuuterä. Sorvauksen tuloksena saadaan kartiomaisia muotoja.

Poraus

Poraus

Samankaltainen kuin jyrsintä, koska porauksessakin pyörii leikkuuterä. Porauksessa suorittaa leikkauksen leikkuuterän kärki, kun taas jyrsinnässä leikkuuterän reunat.

Hitsaus

Hitsauksessa liitetään yleensä kappaleet tietyllä tavalla toisiinsa. Kappaleiden kokoonpanoon on useita muitakin liittämismenetelmiä, kuten niittaus ja pulttaus.

Hitsaus on kuitenkin kappaleiden yhteen liittämiseen yksi yleisimmin käytetyistä menetelmistä. Hitsaus liittää kaksi tai useampaa metallikappaletta toisiinsa lisäämällä seokseen kolmannen, sulan metallin, tai sulattamalla liitettävät metallit. Tämä riippuu hitsausmenetelmästä.

Hitsauksen puolesta puhuu sen luotettavuus ja vahvuus. Samalla on sen laatua joskus vaikea heti alussa määrittää. Huonolaatuisilla hitsauksilla voi olla tuhoisia tuloksia.

The post Yleiset metallityömenetelmät appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/yleiset-metallityomenetelmat/feed/ 0
Automaattisen putkilaserleikkauksen hyvät puolet https://fractory.com/fi/automaattisen-putkilaserleikkauksen-hyvat-puolet/ https://fractory.com/fi/automaattisen-putkilaserleikkauksen-hyvat-puolet/#respond Mon, 18 Jan 2021 09:01:18 +0000 https://fractory.com/?p=9036 Kaikissa konepajoissa on erittäin korkeat vaatimukset täsmällisyydelle ja tarkkuudelle. Metallin laserleikkaus on paras menetelmä varmistaa tiukat toleranssit ja puhdas pinta, leikatessaan sellaisia materiaaleja kuten teräs ja alumiini, koska mitä tulee […]

The post Automaattisen putkilaserleikkauksen hyvät puolet appeared first on Fractory.

]]>
Kaikissa konepajoissa on erittäin korkeat vaatimukset täsmällisyydelle ja tarkkuudelle. Metallin laserleikkaus on paras menetelmä varmistaa tiukat toleranssit ja puhdas pinta, leikatessaan sellaisia materiaaleja kuten teräs ja alumiini, koska mitä tulee laatuun, niin laserleikkaus useimmiten voittaa plasmaleikkauksen.

Tavalliset laserleikkurit ovat kuitenkin tarkoitettuja levyjen ja tasaisten kappaleiden leikkaamiseen. Putkileikkaukseen tarvitaan siitä syystä erikoiskoneita, jotka ovat tarkoitettuja onttojen pyöreiden tai suorakulmaisten kappaleiden leikkaamiseen.

Myös erikoiskoneet käyttävät putkien leikkaukseen laseria. Mutta katsotaanpa, mitkä ovat putkilaserleikkauksen edut verrattuna vanhoihin mekaanisiin menetelmiin.

Putkileikkaus vähentää putkien leikkauksen toissijaisia prosesseja

Mekaaninen terä jättää usein putkia leikatessa leikattuun reunaan metallilastuja ja epäpuhtauksia. Sen takia tarvitaan putken saamiseksi sen käyttötarkoitusta vastaavaan kuntoon lisätoimintoja kuten puhdistus ja muotoilu.

Sitä vastoin roiskesuojalaitteella varustetun putkilaserleikkurin käyttö varmistaa käytännössä täydelliset reunat, lisäksi voidaan kerätä pois leikkauksessa syntyvä kuona ja pitää se leikattavasta putkesta loitolla. Tämän takia ei enää kahta edellä mainittua työprosessia tarvita.

Vaikka myös perinteisellä laserleikkurilla saadaan aikaan puhtaita leikkauksia, ei sovellu sen muotoilu putkeen, mikä tarkoittaa, että ensin olisi leikattava tasainen metallilevy ja sitten taivutettava se telassa tai särmäyskoneella (riippuen siitä, tarvitaanko pyöreä tai neliömäinen ulkomuoto). Putkileikkauskoneella voit leikata putken muotoisen kappaleen suoraan.

Vahvemmat putkenpäät

Putkilaserleikkurin käytön hyviin puoliin kuuluu tasaisten puhtaiden leikkausten lisäksi myös se, että leikkaukseen ei tarvita mekaanista voimaa. Normaalisti CNC-rei’ityskone tai muu vastaava leikkaisi materiaalin, kohdistamalla siihen fyysistä voimaa käyttäen painetta leikkauspaikkaa ympäröivään materiaaliin.

Mekaaniset muutokset saattavat kuitenkin vaikuttaa materiaalin lujuuteen ja tuloksena jopa heikentää sitä. Laserleikkurin käyttö auttaa varmistamaan, että putket ovat leikkauskohdassa vahvempia kuin mekaanisia leikkureita käytettäessä.

Leikkausprosessien monipuolisuus

CNC-koneet varmistavat monien työprosessien korkean hallittavuuden ja tarkkuuden, eikä CNC -ohjattu laserleikkaus ole tässä poikkeus. Kohtisuorien leikkausten lisäksi voidaan putkilaserleikkureita käyttää riippuen koneesta myös kulma- ja, lävistysleikkauksiin, etsaukseen, viistoleikkauksiin ja moniin muihin tarkoituksiin.

Perinetisilläkin laserleikkureilla voidaan leikata samanlaisia monimutkaisia muotoja, mutta leikkurit eivät ole suunniteltuja onttojen kappaleiden leikkaamiseen.

Alhaiset huoltokustannukset

Mekaanisia leikkuukoneita on nopean kulumisen takia usein huollettava ja korjattava. Laserleikkurit eivät kulu läheskään yhtä nopeasti. Lasersäteen fokussoinnissa peiliä käyttävät laserleikkurit voivat toimia suhteellisen huoltovapaasti jopa tuhansia tunteja.

Kaikki tämä heijastuu asiakkaalle tarjottavassa loppuhinnassa.

The post Automaattisen putkilaserleikkauksen hyvät puolet appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/automaattisen-putkilaserleikkauksen-hyvat-puolet/feed/ 0
Laserleikkaus vs plasmaleikkaus https://fractory.com/fi/laserleikkaus-vs-plasmaleikkaus/ https://fractory.com/fi/laserleikkaus-vs-plasmaleikkaus/#respond Wed, 16 Dec 2020 13:50:00 +0000 https://fractory.com/?p=8818 Olisiko parempaa käyttää tiettyjen metallikappaleiden valmistukseen laserleikkausta tai pikemmin plasmaleikkausta? Tätä kysyvät insinöörit itseltään usein, miettiessään sopivaa leikkausmenetelmää projektiinsa tarpeisiin. Eli mikä on näiden kahden ero ja kumpi soveltuu paremmin […]

The post Laserleikkaus vs plasmaleikkaus appeared first on Fractory.

]]>
Olisiko parempaa käyttää tiettyjen metallikappaleiden valmistukseen laserleikkausta tai pikemmin plasmaleikkausta? Tätä kysyvät insinöörit itseltään usein, miettiessään sopivaa leikkausmenetelmää projektiinsa tarpeisiin. Eli mikä on näiden kahden ero ja kumpi soveltuu paremmin lopputulosta silmällä pitäen? Vaikka siihen kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta, esitän tässä kuitenkin joitakin yleisiä periaatteita kahden leikkausmenetelmän välillä valitsemiseen.

Laserleikkaus on erittäin tarkka terminen leikkausprosessi, jossa leikkaamiseen käytetään kohdistettua lasersädettä. Oikeastaan suosittelemme juuri laserleikkausta aina kun mahdollista. Valinta riippuu ennen kaikkea materiaalista ja sen paksuudesta. Miksi suosittelemme juuri laserleikkausta?

Koska sen laatu on parempaa.  Leikkauksen ääriviivat näyttävät hyviltä ja sileiltä, mikä on erityisen tärkeää, kun kappale on näkyvissä asiakasta tai kokoonpanoa päin. Muita menetelmiä käytettäessä saattaa jopa pieni tärinä aiheuttaa kahden liitettävän kappaleen materiaalin kulumista.

Plasmaleikkauksessa käytetään leikkaamiseen kaasuseosta.  Nykyaikaiset CNC-plasmaleikkurit ovat myös erittäin nopeat, varsinkin paksumpien materiaalien leikkaamiseen, joiden leikkaaminen sujuu laserleikkauksella hitaammin. Plasmaleikkaus on paras valinta materiaaleihin, joiden paksuus on 25–30 mm tai enemmän.

Ohuemmilla levyillä ovat laserleikkauksen laatu ja nopeus kuitenkin parempia. Laserleikkaus soveltuu joustavuutensa takia erittäin hyvin kappaleisiin, jossa tarvitaan materiaalin paksuuteen verrattuna erittäin tarkkoja ja monimutkaisia muotoja ja pieniä reikiä, mihin plasmaleikkaus ei pysty.

Ja vaikka me suosittelemmekin laadun takia laserleikkausta aina, kun materiaalin paksuus on alle 25 mm, on myönnettävä, että alkaen 15 mm paksuudesta on plasmaleikkaus itse asiassa nopeutensa ansiosta halvempaa.

Laserleikkauksen laadun takaa myös se, että sillä on pienempi lämpövaikutusvyöhyke. Lämpövaikutusvyöhyke on tunnistettavissa sen väristä, joka eroaa muusta levystä.  Lämpövyöhykkeellä tapahtuu metallissa muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa materiaalin ominaisuuksiin ja muuttaa sen alttiiksi odottamattomalle vialle.

Jos sinun on valittava näiden kahden leikkausmenetelmän välillä, suosittelemme laserleikkauksen valitsemista lähinnä sen tarkkuuden ja paremman laadun vuoksi. Metallien leikkaustarkkuus on laserleikkauksessa + /- 0,1 mm, mikä tarkoittaa, että lopulliset mitat ovat hyvin lähellä osoitettuja mittoja, vaikka toleransseja ei olisikaan määritelty.

Tietysti on myös plasmaleikkauksella ehdottomasti paikkansa, varsinkin rakennusalalla, jossa on leikattava suuri määrä paksuja levyjä eikä kappaleiden ulkonäöllä ole kovin suurta merkitystä, koska se on piilossa näkyviltä. Tällaisissa tapauksissa saattaa osoittautua ratkaisevaksi tekijäksi plasmaleikkauksen kustannustehokkuus.

The post Laserleikkaus vs plasmaleikkaus appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/laserleikkaus-vs-plasmaleikkaus/feed/ 0
9 askelta aliurakoitsijan valinnassa valmistukseen https://fractory.com/fi/9-askelta-aliurakoitsijan-valinnassa-valmistukseen/ https://fractory.com/fi/9-askelta-aliurakoitsijan-valinnassa-valmistukseen/#respond Wed, 02 Dec 2020 14:56:46 +0000 https://fractory.com/?p=8739 Tarpeitasi varten oikean aliurakoitsijan valitseminen on vaikea tehtävä. Insinöörit laativat tavallisesti listan luotettavista yrityksistä vuosien mittaan. Huolimatta listasta saattaa hyvä neuvo olla tarpeen. Vaikka omien laitteiden ostaminen saattaisi tuntua hyvältä […]

The post 9 askelta aliurakoitsijan valinnassa valmistukseen appeared first on Fractory.

]]>
Tarpeitasi varten oikean aliurakoitsijan valitseminen on vaikea tehtävä. Insinöörit laativat tavallisesti listan luotettavista yrityksistä vuosien mittaan. Huolimatta listasta saattaa hyvä neuvo olla tarpeen.

Vaikka omien laitteiden ostaminen saattaisi tuntua hyvältä ratkaisulta, on sille usein vaikeaa löytää oikeutusta sijoitetun pääoman tuoton perusteella. Monet ovat kuitenkin valmiina syöksymään tuntemattomaan, välttyäkseen tuotantovaiheessa takaiskuilta, kun asiakas odottaa.

Sen takia haluammekin antaa vinkkejä aliurakoitsijoiden valintaan. Hyvän aliurakoitsijan avulla voit:

  • Minimoida viivästyksiä
  • Vähentää tuotantokustannuksia
  • Vähentää tehottomuutta
  • Lisätä tuottavuutta
  • Lisätä asiakkaiden tyytyväisyyttä
  • Lieventää riskejä
  • Rakentaa alalla myönteistä mainetta
  • Lisätä sijoitetun pääoman tuottoa
  • Vähentää materiaalien ylijäämiä
  • Automatisoida perustehtäviä

Edellä mainitut huolellisesti valittujen liikekumppaneiden mukaansa tuomat positiiviset vaikutukset tarkoittavat, että valintaprosessin on oltava melko tarkka.

Neuvomme ovat varsinkin tarkoitettuja keskikokoisille yrityksille, jotka hakevat kumppaneita useiden erilaisten projektien toteutukseen, ei sarjatuotantoon. Sopivien ehdokkaiden löytämiseksi on arvioitava seuraavia ominaisuuksia:

  • Suorituskyky
  • Taloudellinen vahvuus
  • Varsinainen sopivuus
  • ISO-standardit
  • Viestintä
  • Hinnoittelu
  • Tarjous- ja toimitusnopeus (kapasiteetti)
  • Testitilauksen laatu
  • Luotettavuus pitkällä aikatähtäimellä

1. Kykyjä

Ensimmäinen askel on varmistaa valmistajan suorituskyky. Läheskään kaikilla ei ole verkkosivustoa, josta tarvittavat tiedot löytyisivät selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Se ei suinkaan tarkoita, että hyviä valmistajia ovat vain ne, joilla on asianmukainen läsnäolo verkossa. Joten älä lähde siitä. Uusia mielenkiintoisia yrityksiä, jotka sopivat aliurakoitsijoiksi, voit löytää myös erilaisilla messuilla tai jonkun suosituksesta. Lähetä heille sähköposti ja tiedustelee heidän suorituskykyään.

Voit liittää viestiin Excel-mallin, saadaksesi selkeän yleiskuvan ja välttääksesi väärinkäsityksiä siitä, mistä olet todellaan kiinnostunut.

Sheet metal bending machine at work

Excel-laskentataulukko voisi esimerkiksi sisältää kenttiä suorituskyvyn  arviointiin erilaisissa metallintyöstötyypeissä kuten metallin laserleikkaus, plasmaleikkaus, polttoleikkaus, vesileikkaus, putkien laserleikkaus, metallien särmäys, CNC koneistus, jne. Valmistaja voi sitten merkitä laskentataulukkoon suorituskykynsä käyttäessään maksimaalista materiaalin paksuutta ja erilaisia materiaalin tyyppejä sekä käyttämiensä koneiden tekniset tiedot.

Suorituskyky käsittää sekä yrityksen käytössä olevia koneita ja laitteita että sen valmiutta ottaa vastaan erilaisia töitä. Vaikka on yrityksiä, jotka keskittyvät vain suuriin tilauksiin, eivätkä ole lainkaan kiinnostuneita pienien kappale-erien valmistuksesta, on myös yrityksiä, jotka eivät pystykään sarjatuotantoon ja sopivat hyvin protoilutarpeisiisi.

2. Taloudellinen vahvuus

Tarkistamme sitä aina ja kehotamme seuraamaan esimerkkiämme. Tiedot yrityksen tuloista on verkossa helpolla saatavilla. Ota hetki tarkastamiseen.

Huonot luottotiedot ovat selvä hälytysmerkki, viitaten mahdolliseen epäonnistumiseen ja sinun pitäisi vakavasti harkita, kannattaako ottaa sellainen yritys osaksi toimitusketjuasi.

3. Varsinainen sopivuus

Sopisivatko nämä kaksi yritystä toimimaan yhdessä? Sujuisiko näiden yhteistyö, pitäen silmällä molempien kokoa ja yrityskulttuuria? Vaikka suuret tuotantoyritykset pystyvät todennäköisesti tuottamaan mitä vaan, saattaa kommunikoinnissa heidän kanssaan olla toivomisen varaa.

On aika tavallista, että suuryritykset jättävät tilaukset, jotka muodostavat heidän tuloistaan vain murto-osan, odottamaan vuoroaan. Eivät tietenkään kaikki, mutta sitä olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä.

Voiko syntyä mahdollisia konflikteja esim. yrityksen yhteistyöstä tärkeimpien kilpailijoittesi kanssa, tai onko joku johtajista mukana muissa yrityksissä ja se saattaa vaarantaa luottamuksellisuutta?

Korostan, että puhun vain potentiaalisista konflikteista. Ainahan on mahdollisuus solmia salassapitosopimus tai toisia sopimuksia, jotka varmistavat immateriaalioikeutesi turvallisuuden.

4. ISO-standardit

Useimmat valmistajat esittävät sertifikaattinsa suoraan verkkosivustollaan. Etsi teollisuusalan ISO-standardeja, jotka jonkun verran osoittavat yrityksen kyvykkyyttä sinua kiinnostavalla alueella.

ISO standards logo

Esimerkiksi ISO 9001 on yleinen standardi. Se osoittaa, että yritys noudattaa jatkuvan parantamisen periaatteita. Vaikka se ei ole sinänsä takuu, on se kuitenkin merkki siitä, että yrityskulttuuri on kaukokatseista. Se heijastuu usein selvästi yrityksen palvelujen laadussa.

ISO 9013 varmistaa, että aliurakoitsijasi pystyy suorittamaan leikkuutyöt määrätyllä laatustandardilla. Standardi määrittelee vaatimukset erilaisille termisille leikkausmenetelmille.

Tietysti on myös alakohtaisempia standardeja, joten varmista, että tiedät, mitä etsiä.

5. Viestintä aliurakoitsijan kanssa

Seuraavaksi tulisi tarkastella alihankkijan viestintätaitoja. Paras tapaa saada vihiä potentiaalisen liikekumppanin viestintätaidoista on sähköpostitse.

Miksi näin? Koska tulethan kuitenkin lähettämään CAD-piirustuksesi sähköpostitse. Hyvä toimittaja on aina valmis ja tarkasta jatkuvasti sähköpostiaan uusien töiden varalta. Jos tervehdysviestiisi ei reagoida muutaman päivän ajan ja sitten saat yksinkertaisen vastauksen ”Hei, mitä kuuluu!”, on se melko hyvä osoitus surkeasta viestinnästä.

On vaikeaa korostaa liikaa asianmukaisen viestinnän merkitystä. Koska tuotannon päivitykset tehdään edelleen pääosin manuaalisesti, tarvitset jonkun, jonka välittämiin tietoihin voit luottaa. Asiakkaasi tuskin hyväksyy selitykseksi, että ’Anteeksi, en voi olla varma toimituspäivästä, koska aliurakoitsijani…’

Tässä vaiheessa sinun tulisi myös tarkistaa yrityksen valmius ottaa lisää töitä tarpeittesi vaatiessa. Jos heidän työpajansa on jatkuvasti varattu, ei ole todennäköisesti kovin järkevää jatkaa.

6.-7. Tarjouksen nopeus ja hinnat

Kun toinen puoli on ilmaissut kiinnostuksensa ja vastannut nopeasti, lähetä hintapyyntö.

Valitse jotakin aikaisemmin valmistamaasi ja vertaile hintoja. Sisällytä hintakyselyyn kappaleita erilaisista materiaaleista ja pyydä hinta kullekin erikseen.

Vaikka toimittajalla olisi esimerkiksi huono hinta alumiinille, se ei välttämättä merkitsee, että hänen hintansa ruostumattomalle teräkselle ja rakenneteräkselle ovat huonoja. Siksi et saa kokonaishinnan perusteella tehdä asianmukaista vertailua.

Jos tarjottu hinta on epäilyttävän alhaista, on syytä olla epäileväinen. Vaikka markkinoilla onkin pientä vaihtelua, on selvä, että jos joku alittaa keskihinnan suurella marginaalilla, ei kaikki ole todennäköisesti kohdallaan. Se ilmenee tavallisesti heti, kun ensimmäinen tilaus palautetaan.

Hiljattainen tutkimuksemme osoitti, että puolet insinööreistä joutuvat odottamaan tarjousta 2–3 päivää. Se riippuu tietenkin myös tilauksen suuruudesta ja monimutkaisuudesta. Ota se siis huomioon.

Mutta kaiken kaikkiaan mielestämme asiakkaan ei pitäisi odottaa tarjousta yli 24 tuntia. Voit käyttää samaa seulontaperiaatetta toimittajien valitsemiseen.

8. Testitilaukset

Aloita pienestä. Vaikka toimittaja onkin jättänyt sinulle hyvän vaikutelman, on liian suuri riski tilata tuntemattomalta valmistajalta paljon tarvitsemiasi kappaleita lyhyellä toimitusajalla.

Metal business card holder
Käyntikorttipidike, jota käytämme testitilauksissamme.

Tähän on todennäköisesti kaksi hyvää vaihtoehtoa. Voit joko tilata joitakin kappaleita, joita todella tarvitset, mutta joiden kanssa ei ole kiirettä. Tai voit tilata jotakin monimutkaisempaa nähdäksesi, millaiseen laatutasoon valmistaja pystyy.

Laatu on sitä, kun asiakkaat palaavat ja tuotteet eivät.

Alumiinin leikkauksessa syntyy tunnetusti runsaasti pursereunoja. Vaikeat taivutukset eivät ole mahdollisia ilman särmäyspuristinta. Jos sellaisten kappaleiden viimeistely on korkealuokkaista, on aihetta luottaa valmistajaan kyvykkyyteen.

9. Laatu pitkällä aikatähtäimellä

Jos olet tyytyväinen kaikkiin yllä mainittuihin ominaisuuksiin – lueteltuihin valmiuksiin, ISO-standardeihin, taloudelliseen vakauteen, viestintään, tarjousnopeuteen, hinnoitteluun ja testitilauksesi laatuun – voit aloittaa.

Kuitenkin on tärkeää tarkistaa ja arvioida aliurakoitsijaasi ajan mittaan jatkuvasti uudelleen. Kuten hyvin tiedämme, asioita tapahtuu, varsinkin alallamme. Valmistaja palkkaa harjoittelijan, joka oppii ammattia tekemällä kappaleitasi. Viallinen kappale voi jotenkin läpäistä laatutarkastukset.

Valitukset ovat valitettavasti osa tuotantoteollisuutta. Pane merkille, kun ne tapahtuvat, ja merkitse muistiin, miten toimittajasi näitä tapauksia käsittelee. Yrittääkö hän syyttää kehnoja piirustuksiasi, vaikka itse ne alussa riittävän hyvinä hyväksyikin? Tai ottaako hän vastuun ja etsii tilanteeseen nopeaa ratkaisua?

Todennäköisesti ei ole järkevää jättää syrjään ketään liikekumppaneiden listastasi pienen mokan takia. Usein tapahtuvat erehdykset viittaat kuitenkin suurempaan ongelmaan, joka voi johtua laajemmista yrityksen tason muutoksista.

Sitten on viisaampaa alkaa hakea uutta liikekumppania. Kannattavuus riippuu loppujen lopuksi numeroista.

Miksi luottaa meihin?

Fractorilla on yli 30 esitarkastettua valmistuskumppania ympäri maailmaa. Alustamme antaa asiakkaillemme mahdollisuuden saada hetkessä hintatarjous CAD-piirustusten tai mallien perusteella, tuotantopuolen hoitavat samalla liikekumppanimme.

Otamme täyden vastuun prosessin jokaisesta vaiheesta – aina tarjouksesta valmistuslaatuun ja toimitukseen -varmistamme, että meillä on käytössä erittäin optimoitu toimitusketju.

Ajan mittaan olemme huomanneet, että hyvien toimittajien löytäminen ei ole aina kovin yksinkertaista. Erinomaisen alkuvaikutelman jälkeen saattaa luottamus nopeasti romahtaa sitä myötä, kun alkaa tulla virheellisiä tuotteita. Saattaa olla vaikea kuvitella, kuinka monta yritystä olemme joutuneet seulomaan, löytääksemme 30 valmistuskumppania.

Vaikka meillä itsellämme on tietysti prosessissa lisää vaiheita erilaisten sopimusten ja moninkertaisten tarkastusten muodossa, on prosessi kutakuinkin sama kuin täällä esitetty. Ja olemme iloisia voidessamme jakaa kokemuksiamme kanssasi

Päätteeksi

Toivottavasti nämä ohjeet antoivat sinulle ideoita potentiaalisten alitoimittajien pätevyyden arviointiin. Hyvän, luotettavan liikekumppanin löytäminen ei ole ehkä helppoa, mutta on laadun varmistamisen kannalta välttämätöntä. Loppujen lopuksi voit tehdä maailman parhaat CAD-mallit, mutta jos niitä ei pystytä toteuttamaan ohjeiden mukaan, sillä ei ole paljonkaan väliä.

Jos tämä kaikki tuntuu liian työläältä,voit aina tilata metallityöt Factorylta. Olemme tehneet paljon työtä, jotta voisimme takaa tuotannon korkean laadun ja lyhyet toimitusajat. Pilvituotantoalustamme antaa välittömät tarjoukset CAD-piirustusten ja mallien perusteella, joten pitkät odotukset ovat jääneet menneisyyteen.

The post 9 askelta aliurakoitsijan valinnassa valmistukseen appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/9-askelta-aliurakoitsijan-valinnassa-valmistukseen/feed/ 0
Mitä on metallintyöstö? https://fractory.com/fi/mita-on-metallintyosto/ https://fractory.com/fi/mita-on-metallintyosto/#respond Mon, 16 Nov 2020 12:47:58 +0000 https://fractory.com/?p=8564 Metallintyöstö on prosessi, jolla saadaan erilaisia työstömenetelmiä käyttämällä metallilevyt haluttuun muotoon. Tuotteen valmistus käsittää yleensä monia vaiheita – leikkaamisesta ja taivuttamisesta pintakäsittelyyn ja kokoonpanoon. Usein voidaan samanlaisen lopputuloksen saavuttamiseksi käyttää […]

The post Mitä on metallintyöstö? appeared first on Fractory.

]]>
Metallintyöstö on prosessi, jolla saadaan erilaisia työstömenetelmiä käyttämällä metallilevyt haluttuun muotoon. Tuotteen valmistus käsittää yleensä monia vaiheita – leikkaamisesta ja taivuttamisesta pintakäsittelyyn ja kokoonpanoon.

Usein voidaan samanlaisen lopputuloksen saavuttamiseksi käyttää erilaisia käsittelymenetelmiä. Aina on kuitenkin kustannuksista ja tarpeista riippuen olemassa se oikea valinta.

Metallien työstöprosessien tyypit

Tie metallilevystä tuotteen saamiseksi alkaa tietokoneavusteisesta CAD-suunnittelusta. Mallien valmistuksen jälkeen käsitellään jokaista kappaletta siihen sopivalla työstömenetelmällä. Kaiken yleisemmät niistä ovat:

Terminen leikkaus

terminen leikkaus

Levinnein menetelmä metallilevyn leikkaamiseen on laserleikkaus. Se on nopea ja tarkka leikkausmenetelmä, joka takaa hyvät tulokset.

Paksummilla materiaaleilla voidaan käyttää plasmaleikkausta sen nopeuden takia. Tämä etu on kuitenkin oleellista vain materiaalin paksuuden ollessa yli 10 mm.

Laserleikkaus takaa samalla aina paremman leikkauslaadun. Joten suosittelemme pikemminkin valitsemaan laserleikkauspalvelumme.

Mekaaninen leikkaus

Stanssaus eli muotoleikkaus tarkoittaa metallilevyn leikkaamista ilman sitä polttamatta tai sulattamatta. Menetelmä ei myöskään tuota lastuja. Stanssaus ei periaatteessa kovinkaan paljon eroaa saksilla leikkaamisesta.

Stanssauksessa leimasin työntää/lyö työkappaleen kiinteää muottia tai terää vasten. Muotin ja leimasimen välinen välys on sellaista, ettei työkappale mahdu läpi ja leikataan.

Se on erinomainen ja kustannustehokas tapa leikata metallilevyjä, kun ei tarvita monimutkaisia leikkauksia.

Taivutus

Mitä tulee varsinaiseen suunnitteluun, niin on vähän metallituotteita, joiden valmisteluun ei tarvita taivutusta. Metallilevyn taivutukset suoritetaan särmäyskoneella.

Tämä on luultavasti metallien käsittelyn vaikein vaihe, koska jotkut taivutukset ovat äärimmäisen monimutkaisia. Suunnittelijan on tarkkaan tunnettava metallitaivutuksen rajoitukset ja tiedettävä, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Kokoonpano

Kokoonpano on tuotteen valmistuksen viimeinen tai toiseksi viimeinen vaihe. Jos kokoonpano sisältää hitsauksen, on kappaleiden oltava puhtaita – seuraava aste on jauhemaalaus.

Muussa tapauksessa ovat kappaleet jo jauhemaalattuja ja yhdistetty muin menetelmin, kuten niittauksella tai pulttauksella.

Jauhemaalaus

jauhemaalaus

Powder coating is a process where an electrostatic powder is applied to a charged metal component. It is the preferred surface treatment method when no special requirements, like wear-heavy or acidic environments, apply to the construction.

Metallilevyn edut

Metallilevyn muotoilumahdollisuudet ovat erittäin joustavia. Huomioiden asiakkaan vaatimukset toiminallisuudelle, voidaan tarjota useita erilaisia ratkaisuja.

Mahdollisia ovat sekä yksittäiset prototyypit että massatuotanto. Nykyaikaiset tuotantomenetelmät, kuten 3D-tulostus, takaavat prosessin sujuvuuden ja nopean toimitusajan, mikä sopii hyvin protoilun tarpeisiin. Nämä menetelmät ovat kuitenkin rajoitettua vain protoiluun.

Metallilevyjen työstöprosessit soveltuvat asteittaiseen siirtymiseen prototyyppien valmistuksesta suurtuotantoon. Protoilu asettaa lähtötason ja luo  edellytykset suuremmille tuotantomäärille perustamalla vaaditun infrastruktuurin.

Laaja valikoima pintakäsittelyjä. Valikoimassa pulverimaalaus, maalaus, sinkitys, pinnoitus, jne. Erilaiset menetelmät antavat tuotteille erilaisen ulkonäön, tarjoten samalla myös suojaa erilaisissa olosuhteissa.

Laaja valikoima materiaaleja. Termi metllilevy viittaa vain metallin paksuuteen. Se ei kerro yhtään mitään materiaalista. Metallilevyllä voidaan tarkoittaa kaikentyyppisiä metalleja – pehmeää terästä, ruostumatonta terästä, alumiinia, messinkiä jne.

Metallilevyn sovellukset

On selvä tosiasia, että metallilevyllä on palon sovelluksia. Ei ole kovinkaan paljon kodinkoneita, rakenteita, jne., joissa ei ole käytetty metalliosia. Eri metallilevytyypeillä on kuitenkin erilaiset käyttöalueet. Käydäänpä ne lyhyesti läpi.

Sheet metal application Fractory

Kylmävalssattu teräs on suhteellisen halpa. Se on, kuten nimikin viittaa, valssattu huoneenlämmössä. Kylmävalssattua terästä on kyllä vain 3 mm vahvuudella, mutta sillä on kaunis pinta.

Se sopii hyvin sovelluksiin, jotka edellyttävät hienoa, sileää pintaa. Esimerkiksi kodinkoneet, huonekalut, lokerot, kaapit. Kylmävalssattua terästä käytetään myös isommissa rakenteissa, esim. teräsuojissa ja autotalleissa.

Kuumavalssattu teräs työstetään korkeassa lämpötilassa. Kuuma- ja kylmävalssatun teräksen vertailu osoittaa, että kuumavalssattua terästä on helpompaa muovata haluttuun muotoon, mikä laskee kustannuksia vieläkin. Samasta syystä, eli muotoillun helppouden takia, ovat paksummat levyt saatavissa vain kuumavalssattuina.

Kuumavalssatulla teräksellä ei ole kuitenkaan yhtä tarkat mitat. Valssauksen jälkeen metalli jäähtyy ja kutistuu. Tämä johtaa jännityskeskittymiin, jotka saattavat aiheuttaa mitoissa muutoksia.

Ruostumattomat teräslevyt sopivat hyvin syövyttävään ympäristöön, jossa edellytetään sekä ruosteenestoa että lujuutta. Levyjä käytetään yleensä kaikenlaisiin kirurgisiin instrumentteihin, ruokailuvälineisiin, keittiötarvikkeisiin, lavuaareihin jne. Niitä käytetään paljon myös teollisuudessa: varastosäiliöihin, venttiileihin, putkistoihin, yms.

Alumiinilevyjä eivät insinöörit välttämättä niin usein käytä niiden korkeamman hinnan takia. Silti on levyillä teollisuudessa paljon käyttöä niiden erinomaisten ominaisuuksien takia.

Materiaali on korroosionkestävä (alumiinin korroosiota saattaa kyllä ilmetä), mutta tärkeintä, materiaali on luja ja kevyt- se tekee alumiinista korvaamattoman materiaalin kuljetusalalla, jossa jokainen ylimääräinen kilogramma aiheuttaa pitkäaikaista tappiota. Kulutustavaroissa, kuten puhelimissa, kannettavissa tietokoneissa jne., on usein kestävät ja kevyet alumiinikotelot.

The post Mitä on metallintyöstö? appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/mita-on-metallintyosto/feed/ 0
Mitä on leikkausrailo? Leikkausmenetelmien vertailu https://fractory.com/fi/mita-on-leikkausrailo/ https://fractory.com/fi/mita-on-leikkausrailo/#respond Mon, 16 Nov 2020 09:03:25 +0000 https://fractory.com/?p=8554 Leikkausrailo on laikkauksen jättämän uran leveys. Se on leikkauksen aikana materiaalin poistamisen tulosta. Meikein kaikki leikkausprosessit jättävät leikkausrailon, esim. laserleikkaus, plasmaleikkaus ja muut termiset leikkausmenetelmät. Leikkausrailo syntyy kuitenkin myös mekaanisessa […]

The post Mitä on leikkausrailo? Leikkausmenetelmien vertailu appeared first on Fractory.

]]>
Leikkausrailo on laikkauksen jättämän uran leveys. Se on leikkauksen aikana materiaalin poistamisen tulosta.

Meikein kaikki leikkausprosessit jättävät leikkausrailon, esim. laserleikkaus, plasmaleikkaus ja muut termiset leikkausmenetelmät. Leikkausrailo syntyy kuitenkin myös mekaanisessa leikkauksessa kuten esim. sahauksessa.

On olemassa myös leikkausmenetelmiä, joihin ei liity materiaali häviötä. Erimerkkinä voidaan tuoda saksilla leikkaaminen ja meistaus. Edellä mainittujen termisten leikkausmenetelmien automatisoitu luonne tekee niistä kuitenkin tekniikassa laajalti käytettyjä. Lisäksi on tilanteita, jossa leikkausrailo on jopa toivottava.

Jokaisen leikkauksen leveys on erilainen. Tässä artikkelissa tuodaan esiin seuraavien leikkausmenetelmien erot:

  • Laserleikkaus
  • Plasmaleikkaus
  • Vesileikkaus
  • Polttoleikkaus

Laserleikkauksen leikkausrailo

Laserleikkaus, kuten nimikin viittaa, on leikkaustekniikka, jossa materiaalin leikkaamiseen käytetään laseria. Laserleikkausta käytetään paljon sen tarkkuuden takia, mikä johtuu suurilta osin laserin jättämästä leikkausrailosta.

Laserleikkauksen leikkausrailo on noin 0,3 mm. Se on pienin leikkausrailo verrattuna muihin tässä artikkelissa käsiteltyihin leikkausmenetelmiin. Tämä tarkoittaa, että laserleikkaus on tarkempi kuin plasmaleikkaus, vesileikkaus ja happi-polttoaineleikkaus.

Laserleikkauksessa vaikuttaa leikkausrailon leveyteen kaksi asiaa: lasersäteen leveys ja materiaali. Säteen leveys määritellään laserin inssin polttovälillä.

Vaikka laserilla on mahdollista leikata myös muovia, on muovin tapauksessa leikkausrailo leveämpi. Muovi kutistuu jäähdytysprosessin aikana ja railo laajenee.

Plasmaleikkauksen leikkausrailo

Plasmaleikkauksen suurin rajoitus on, että sitä voidaan käyttää vain sähköä johtaviin materiaaleihin. Siksi voidaan plasmaleikkausta käyttää vain kupariin ja kupariseoksiin, ruostumattomaan teräkseen, rautaan, jne., muttei eristysmateriaaleihin kuten muovi, puu, jne.

Plasmaleikkausta käytettäessä on pienin mahdollinen leikkausrailo 3,8 mm. Joten se on laserleikkausta vähemmän tarkka.

On huomioitava, että leikkausrailo ei ole leikkausprosessissa vakio. Sitä saattavat muuttaa aika monet tekijät.

Paksujen materiaalien leikkaamiseen tarvitaan suurempaa tehoa. Voidaan tarvita suurempaa suutinta tai vahvempaa sähkövirtaa. Tuloksena on suurempi leikkausrailo.

Vesileikkauksen leikkausrailo

Vesileikkauksessa käytetään materiaalin leikkaamiseen vesivirtaa tai vesisuihkua. Joskus voidaan parempien tulosten saavuttamiseksi sekoittaa veteen hiomahiukkasia. Vaikka vesileikkauksella on monia etuja, on se aika korkean hinnan takia käyttökelpoinen enimmäkseen vain teollisiin tarkoituksiin.

Vesisuihkun keskittämiseen käytetään suutinta ja suunnataan vesi määrättyyn paikkaan, jotta tulos olisi moitteeton. vesileikkauksessa syntyvän leikkausrailon leveys on 0,9 mm.

Joten tämä leikkaustekniikka tuottaa parempia tuloksia kuin plasma, muttei saavuta laserleikkauksen tarkkuutta.

Polttoleikkauksen leikkausrailo

Neljäs tekniikka, jota tässä artikkelissa käsitellään, on polttoleikkaus. Tämä on suosituin vaihtoehto paksujen metalliosien leikkaamiseen, koska sen hinta on verrattuna vesileikkaukseen suhteellisen huokea.

Polttoaineleikkausta varten sytytetään liekin tuottamiseksi sähkökaaren avulla hapen ja polttoaineen seos (propaani, vetyasetyleeni, puristettuna). Prosessi vaati sähkökaaren muodostamista, mikä asettaa rajoitukset työstettäviin materiaaleihin. Tämä tarkoittaa, että menetelmä sopii vain metallien leikkaamisen, eikä siinäkään kaikkien. Esimerkiksi, menetelmä ei sovi ei-rautametallien käsittelyyn.

Ja tässäkin tarvitaan paksumpien materiaalien leikkaamiseen enemmän tehoa (polttoainetta). Lopullinen leikkausrailo riippuu siis materiaalin paksuudesta.

Polttoleikkauksen leikkausrailo on noin 1,1 mm. Näin ollen sillä on korkeampi tarkkuus kuin plasmaleikkauksella, mutta pienempi kuin kahdella muulla tekniikalla, se on vesi- ja laserleikkauksella.

Leikkausrailojen vertailu

Eri metallileikkausmenetelmien leikkausrailot ovat seuraavia:

  • Laserleikkaus – 0,3 mm
  • Vesileikkaus – 0,9 mm
  • Polttoleikkaus – 1,1 mm
  • Plasmaleikkaus – 3,8 mm

laser cutting plasma cutting waterjet cutting flamer cutting kerf widths

Koska jokaisella leikkaustekniikalla on erilainen leikkausrailo, on ne otettava huomioon koneen asennuksessa. Otetaan esimerkiksi plasmaleikkaus, jolla on suurin leikkausrailo.

Sheet metal drawing with measurements

Jos on leikattava tämä 600 × 600 mm levy, on koneen käyttäjän varmistettava, että leikkausta ei pitkin viivoja. Muuten on leikattu kappale pienempi.

Sama pätee sisempään leikkaukseen. Kun kappaleen leikkauslinjan on oltava piirretyn ääriviivan ulkopuolella, siten sisäiseen leikkaukseen pätee käänteinen logiikka. Vastakkaisessa tapauksessa aukko olisi toivottua suurempi.

Vaikka tekisitkin piirustuksesi tarkoilla mitoilla, sinun on otettava tämä seikka suunnitteluvaiheessa huomioon.

Tietäen, millaista leikkausmenetelmää haluat käyttää, tutustu Fractoryn tarjoamiin lukuisiin metallityöstöön mahdollisuuksiin!

The post Mitä on leikkausrailo? Leikkausmenetelmien vertailu appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/mita-on-leikkausrailo/feed/ 0
Asiakkaamme – Suomen Lasitehdas https://fractory.com/fi/suomen-lasitehdas/ https://fractory.com/fi/suomen-lasitehdas/#respond Thu, 12 Nov 2020 11:36:53 +0000 https://fractory.com/?p=8530 Mitkä tuotteet kuuluvat valikoimiinne? Tärkeimpiä tuotteitamme ovat lasikaiteet, saunanlasit, suihkulasit ja erilaiset sisustuslasiseinät, kuten mustaruutuiset seinät. Teettekö enemmän vakiotuotteita vai erikoisratkaisuja? Kaikki tuotteemme valmistetaan mittojen mukaan ja monesti vaaditaan erikoisratkaisuja […]

The post Asiakkaamme – Suomen Lasitehdas appeared first on Fractory.

]]>
Mitkä tuotteet kuuluvat valikoimiinne?

Tärkeimpiä tuotteitamme ovat lasikaiteet, saunanlasit, suihkulasit ja erilaiset sisustuslasiseinät, kuten mustaruutuiset seinät.

Teettekö enemmän vakiotuotteita vai erikoisratkaisuja?

Kaikki tuotteemme valmistetaan mittojen mukaan ja monesti vaaditaan erikoisratkaisuja asiakkaan tilan ja toiveiden mukaan.

Myyttekö tuotteitanne myös rakennusliikkeille

Kyllä, teemme suoraan kuluttajille sekä rakennusllikkeille laajempia kokonaisuuksia.

Mikä on suosituin tuotteenne?

matala ruudukkoseinä

 

Tällä hetkellä tosi suosittuja ovat lasiseinät ja peilit mustilla metallikehyksillä ja ruuduilla.

Kuinka paljon tietoa lasiratkaisujen suunnittelu vaatii erityyppisistä laseista?

Lasit pitää aina suunnitella käyttötarkoituksen mukaan, jotta niistä tulee toimivat ja tietysti turvalliset käyttää.

Millaista yhteistyötä teette kuluttaja-asiakkaiden kanssa? Ja miten paljon osallistutte ratkaisujen kehittämiseen?

Yleensä suunnittelemme avaimet käteen -pakettina asiakkaan toivoman toteutuksen alusta loppuun. Usein myös asiakkaan oma sisustussuunnittelija tai -arkkitehti on mukana suunnittelussa.

Miten Fractory on vaikuttanut tuotekehitysprosessiinne? Kuulemma olemme auttaneet tuotannon lisäksi myös neuvoillamme.

Lasien kiinnitykseen ja rakenteeseen liittyy usein metallirakenteita tavalla tai toisella. Fractoryn järjestelmä on ollut erityisesti nopeuden ja helpon käytön takia iso etu meille. Olemme saaneet myös paljon hyviä vinkkejä tuotteiden parannuksiin ja apua haastavissa suunnitteluissa. Myös hyvin kokeelliset ja erikoiset ratkaisut ovat onnistuneet.

Miten on tilausprosessinne on muuttunut? Huomaatteko ajansäästöä?

Nopea hinnoittelu on paras ominaisuus, myös se että näemme heti järjestelmästä kuinka pitkään toimitus kestää. Emme nykyisin käytä mitään muita toimittajia yksilöityjen metalliosien tuotantoon kuin Fractorya.

Onko odotettavissa uusia jännittäviä tuotteita tai tuoteluokkia?

Uusia ideoita ja kehityshankkeita on käynnissä jatkuvasti, ainakin peileihin liittyen on pian tulossa uusia tuotteita yhdessä Fractoryn kanssa toteutettuna.

Milloin Lasitehtaan tuotteita on saatavilla ulkomaisilla markkinoilla?

peilit

Olemme tämän syksyn aikana toimittaneet ensimmäisiä tilauksia ulkomaille ja jatkossa on tarkoitus maltillisesti laajentaa myyntiä myös Euroopassa.

The post Asiakkaamme – Suomen Lasitehdas appeared first on Fractory.

]]>
https://fractory.com/fi/suomen-lasitehdas/feed/ 0